Friday, March 27, 2009

SMK TAMAN KOSAS, AMPANG, SELANGOR


Thursday, March 26, 2009

SELAMAT DATANG

PERSATUAN MORAL BARU SAJA LAHIR TAHUN 2008. TAPI....DAH MACAM-MACAM YANG KAMI BUAT....BANGGA.....

Ini lagu ciptaan ahli persatuan sendiri..Percaya tak...? Lagu ini dipersembahkan pada Sambutan Hari Guru 2008.. Lihatlah sendiri kehebatan mereka...

video

SEJARAH PENUBUHAN PERSATUAN MORAL SMK TAMAN KOSAS


Persatuan Moral SMK Taman Kosas ditubuhkan pada tahun 2007. Sambutan pelajar adalah diluar jangkaan. Sebagai satu-satunya guru penasihat, cikgu terpaksa menghadkan keahlian untuk memastikan semua ahli mendapat perhatian, kebajikan dan peluang untuk aktif berpesatuan. Akhirnya seramai 40 orang pelajar telah diterima menjadi ahli sulung Persatuan Moral SMK Taman Kosas

Wednesday, March 25, 2009

VISI DAN MISI KAMI

VISI
Membentuk ahli yang ceria dan seimbang

MISI
Membentuk ahli yang proaktif
Menjadi role model kepada rakan pelajar lain dari segi moraliti
Memperkaya ilmu dan pengalaman dengan menyertai aktiviti di luar sekolah
Mengadakan lawatan berinformasi berkala
Menjadi persatuan terbaik

Tuesday, March 24, 2009

AHLI PERSATUAN







AHLI JAWATANKUASA

Tingkatan 5
Pengerusi: Winnie Ngai
Naib Pengerusi: Low Yik Zhen
Setiausaha: Raja Sulochana Gopal
Naib Setiausaha: Foo Jun Xian
Bendahari: Gan Hui Xin
Naib Bendahari: Kevin Low
AJK Lawatan: Cheng Yee, Ashuini, Sing Yee, Lei Koon
AJK Jamuan: Vishanthi, Yong Seng, Yong Wei, Chi Kean
AJK Informasi: Shamela, Wai Chyi, Kit Mei


Tingkatan 4
Pengerusi: Yong Chee Ying
Naib Pengerusi: Nageshwary
Setiausaha: Tan Joey
Naib Setiausaha: Yap Wei Yuan
Bendahari: Wong Yoke Kwan
Naib Bendahari: Chan Poh Lai
AJK Lawatan: Mahendran, Harvinder
AJK Jamuan: Wong Jie Ying, Yap Jia Chyi, Dhanya Sri [Tingkatan 3 ]

Monday, March 23, 2009

PAPAN KENYATAAN







 



Sunday, March 22, 2009

AKTIVITI 2009

Aktiviti kami tahun ini sangat banyak:

  1. Menyuarat agung
  2. Pertandingan hafalan nilai
  3. Lawatan berinformasi ke Putrajaya Wetland (Sabtu - 27.06.2009, aktiviti - treasure hunt, bayaran - RM10 - pengangkutan, RM10 - bayaran masuk, RM5 - nasi ayam)
  4. Membuat Button Bedge (Kami yang mula-mula membuat dan memakai button bedge di sekolah kami. Harganya cuma RM3.50. Cantik dan bergaya.)
  5. Menghasilkan kad nilai. Harganya cuma RM4. Comel dan boleh dijadikan key chain.
  6. Kerja amal
  7. Hasilkan kad ucapan untuk guru
  8. Jamuan akhir tahun. Kami order 6 large domino pizza, 4 medium domino pizza, KFC dan lain-lain. Menu yang ringkas tapi sedappp. Ada persembahan, bertukar-tukar hadiah, cabutan bertuah.....
  9. Menyambut hari lahir guru penasihat kami Pn Noraini. Mesti ada kek. Hadiah pun banyak....Pagi-pagi kami beramai-ramai mengucapkan selamat hari jadi kepada beliau.....

Saturday, March 21, 2009

PROJEK KAD NILAI

Kad nilai sangat penting sebagai sumber rujukan pelajar Pendidikan Moral. Persatuan telah merancang untuk menghasilkan kad nilai yang handy, cute dan tahan lasak. Persatuan telah berjaya menghasilkan kad nilai dan menjualnya. susah....tapi satu pengalaman....sambil itu persatuan dapat mengisi tabung untuk jamuan akhir tahun nanti.

Inilah dia tulang-tulang belakang yang telah merealisasikan projek kad nilai....tahniah...




Thursday, March 12, 2009

TREASURE HUNT DI PUTRAJAYA WETLAND 2009












Leka mendengar taklimat daripada abang Komeng






















Gaya-gaya unik mendengar taklimat



Inilah abang Komeng dan abang Khairul Nizam yang mengendalikan treasure hunt kami....









Kelakarnya Abang Komeng......geli hati kami......



Tak habis lagi ke abang Komeng.....?











Kami sedang mengisi borang......alaaa....tak bawa pen......pinjam.......
Wey......macammana nak isi...? nak tiru......








Kami semua pandai......tak payah tanya.....tak payah tiru.....pen pun kami semua ada.....


Posing di puncak menara tinjau.....tinggi tau.....nampak tak klu yang tergantung di tiang...?








Amboi cikgu......posing maut la.....

Haaa......? Pn Noraini pun posing juga.....?








Alamak...mana jawapan ni.....cikgu......tolong kami........

Haaaa.....short cut ye.....beli soalan....berapa ratus satu soalan...?








Alamak...susahnya soalan ni.....

Nak ke mana ni...?







Hai cikgu.....mana pemandunya...?

Alamak....pandai ke cikgu shisa....?







Cikgu Azira....tak nak tolong ke....?

Hai.......







Dengar baik-baik...abang ajar cara menyumpit. Jangan nanti tersumpit kepala abang pulak.....

Ha ha ha.....peluru sumpit tak nak keluar dari sumpit.......








Bagila markah lebih abang Komeng.....

Amboi lajunya Amalina menghafal......







Berapa ye markah aku nak beri..? Pasal budak ni comel...aku bagi markah penuh lah....

Mana driver ni...kami nak pusing-pusing wetland ni....








comel tak...?

Pn Noraini dan Amalina






alamak....bergerak lah tram ni...pandai juga aku pandu ye....

Penat.......







Bila nak balik ni.......
Peace.....






Selamat datang ke Putraajaya Wetland.....


Esh.....budak ni...aku nak turun....dia duduk pulak kat kayu aku....


alamak.......tolong......


Kami dah kenal......







Kita kawan kan.....

Tengok atas tu......








comel tak...?















Menunggu kumpulan lain......





Hati-hati tupai....aku nak sumpit ni.....

Peace.....







Inilah semua ahli rombongan kami....

cikgu-cikgi kami, abang Nizam dan abang Komeng

    DAIRI LAWATAN
  • Semalam persatuan kami dan rakan-rakan telah melawat Putrajaya Wetland. Penat sangat...tapi seronok.

  • Kami berkumpul di kantin sekolah seawal jam 7.30 pagi. Bas tiba jam 7.40...tapi makanan pula lambat siap. Kami terpaksa menunggu hingga jam 8.00 pagi barulah nasi ayam kami siap di bungkus.
  • Perjalanan agak baik pada awalnya. Tetapi kami terperangkap dalam kesesakan jalan raya kerana ada kemalangan yang agak mengerikan di pertengahan jalan.
  • Malang sekali lagi apabila kami menghabiskan masa 1 jam berpusing-pusing di sekitar Putrajaya kerana pemandu bas tidak tahu arah ke Wetland. Tetapi dalam masa yang sama kami berpeluang menikmati kecantikan Putrajaya. Memang sangat cantik.
  • Akhirnya kami tiba di Wetland pada jam 10.30 pagi. Lewat sangat tu. Guru kami cepat-cepat arahkan makan. Emmmm......sedap sungguh nasi ayam. Banyak pula. Memang sedap dan kenyang.
  • Abang Komeng memberi penerangan mengenai aktiviti yang akan kami jalankan. Agak kelakar....dan mengelirukan juga....tapi...its ok...we'll try to get through it. Sebelum mula....kami buat sedikit senaman yang diakhiri dengan chicken dance seronok tau.....
  • Akhirnya kami mulakan treasure pada jam 10.50 pagi. Penat sangat. Panas...berjalan jauh....turun naik bukit.....soalannya pun susah dan mengelirukan.
  • Sepatutnya aktiviti tamat pada jam 1.00 tengah hari. Tapi ada diantara kumpulan yang terlalu excited untuk mencari semua clue. Sehingga cikgu ancam nak tinggal sesiapa yang lewat...barulah pada jam 2.00 petang semua kumpulan kembali berkumpul.
  • Kami akhiri aktiviti dengan chicken dance sekali lagi. Seronokkk...
  • Perjalanan balik, terperangkap sekali lagi dengan kesekakan. Tiba di sekolah pada jam 3.40 petang. Penatt...